Bloedtest tijdens zwangerschap kan hersenbloeding door FNAIT voorkomen

Door vrouwen tijdens de zwangerschap te screenen op FNAIT (foetale en neonatale allo-immuun trombocytopenie), kan worden voorkomen dat baby’s vlak voor of na de geboorte ernstige hersenbloedingen krijgen. FNAIT is namelijk te voorkomen, mits de aandoening tijdig ontdekt wordt. Het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) en bloedbank Sanquin bieden de resultaten van een nieuw onderzoek aan bij de Gezondheidsraad, zodat deze zich kan buigen over een prenatale bloedtest. Dit meldt het LUMC. 

Bloedplaatjesziekte FNAIT is zeer zeldzaam en komt jaarlijks bij 4 tot 7 kinderen voor. Zij krijgen vlak voor of na de geboorte een ernstige hersenbloeding die door deze ziekte wordt veroorzaakt. Deze hersenbloedingen zijn soms zo ernstig dat een kindje er ernstige beperkingen aan overhoudt of zelfs komt te overlijden. Een standaard behandeling in het LUMC is nu dat een baby vlak na de geboorte een bloedplaatjestransfusie krijgt, maar voor sommige baby’s is dat te laat.

Prenatale screening

FNAIT wordt bij een eerste zwangerschap vaak pas ontdekt als de baby al ziek is. Daarom is het belangrijk om vroegtijdig te screenen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky