‘Zonder actie op korte termijn geen kraamzorg meer voor veel gezinnen’

Vakbonden FNV, CNV, NU’91, FBZ en AVV hebben het ministerie van Volksgezondheid een brandbrief gestuurd over de schrijnde situatie in de kraamzorg. Ze waarschuwen ervoor dat er op korte termijn geen kraamzorg meer is voor heel veel nieuwe gezinnen als nu niet wordt ingegrepen. De werkdruk in de sector is enorm en de salarissen lopen achter. Dit meldt FNV. 

Het tekort aan kraamverzorgenden is het grootste probleem in de sector. Zo’n duizend vacatures kunnen niet worden opgevuld, waardoor zorgverleners nauwelijks vakantie kunnen opnemen. Dit heeft grote werkdruk en hoog ziekteverzuim tot gevolg. De vakbonden willen voorkomen dat pas bevallen vrouwen middenin de nacht naar huis worden gestuurd na de bevalling en het zelf verder uit mogen zoeken.

Werk niet in verhouding tot beloning

De vakbonden roepen op tot onmiddellijke actie van het ministerie van Volksgezondheid, door het vak aantrekkelijker te maken en de lonen te verhogen. Veel kraamverzorgenden verlaten de sector, omdat het werk niet in verhouding staat tot de beloning. Een lid zei: “Mijn zoon werkt in de supermarkt, hij verdient meer dan ik terwijl ik dit werk al jaren doe en constant moet bijscholen.” De lonen lopen achter op die van andere sectoren en al helemaal op overige sectoren in de zorg. Zij verdienen ongeveer 10 procent minder dan collega’s in andere takken van de zorg. De bonden willen dat het ministerie het voortouw neemt, want op dit moment is het alleen maar met de vingers naar elkaar wijzen zonder structurele oplossing. “Dit kan niet wachten”, waarschuwen de bonden, “anders is er straks geen kraamzorg meer in Nederland.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky