Hyperemesis gravidarum verhoogt kans op vroeggeboorte

Hyperemesis gravidarum is een zeer ernstige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Vrouwen die hiermee kampen hangen soms hele dagen boven de wc. Een mentaal en fysieke zware tijd. Maar HG kan ook invloed hebben op de baby. Zo hebben baby’s van moeders met HG vaker een laag geboortegewicht en meer kans om geboren te worden voor de 34ste zwangerschapsweek. Dit meldt Kennispoort Verloskunde.  

Kinderen van moeders met hyperemesis gravidarum hebben een goede Apgar Score en ook lijkt HG geen invloed te hebben op asfyxie en pH. Wel komen deze kindjes vaker met een laag geboortegewicht ter wereld en hebben vrouwen met HG minder vaak kinderen met een hoog geboortegewicht. De kans op vroeggeboorte is ook groter bij vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid. Bij vrouwen met HG laat de placenta vaker los en kindjes moeten na de geboorte vaker worden gereanimeerd of worden opgenomen op de NICU.

Ondervoeding

Conclusie van de onderzoekers is dat de zorg aan vrouwen met extreme zwangerschapsmisselijkheid de afgelopen jaren flink is verbeterd, maar dat dit niet per se een positief effect heeft op de zwangerschapsuitkomst. Ondervoeding bij de  vrouw lijkt vooral invloed te hebben op het lage geboortegewicht en de kans op vroeggeboorte.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky