Betere hersenontwikkeling bij premature baby's in actieve slaap

Te vroeg geboren baby’s die veel actief slapen, hebben een betere ontwikkeling van de witte stof in hun hersenen. Tijdens de actieve slaap lachen baby’s, bewegen ze of maken ze zelfs geluidjes. Deze fase in hun slaap blijkt een zeer belangrijk onderdeel te zijn van een goede hersenontwikkeling bij prematuurtjes. En juist bij deze baby’s dit belangrijk, omdat de ontwikkeling van hersenen bij hen vaak achterblijft. Dit meldt UMC Utrecht.

Baby’s die in het ziekenhuis liggen vanwege hun prematuriteit worden vaak in hun slaap verstoord. Zorgverleners voeren allerlei medische handeling uit, die misschien ook op een later moment kunnen plaatsvinden. Als deze baby’s nog in de baarmoeder hadden gezeten, hadden ze misschien wel 22 uur per dag geslapen.

Veel voordelen

"De witte stof is cruciaal bij het verwerken van informatie en het verbinden van verschillende hersengebieden met elkaar, wat weer essentieel is voor cognitieve en motorische functies”, aldus onderzoeker Eline de Groot. “We verwachten dan ook dat kwalitatief goede slaap op de lange termijn veel voordelen kan hebben voor deze kwetsbare baby's.”

Baby niet uit actieve slaap halen

Het is dus belangrijk dat premature baby’s op de NICU de slaap krijgen die zij nodig hebben en dat medische interventies alleen worden gedaan op het moment dat een baby niet in zijn of haar actieve slaap zit. Het UMC Utrecht gaat onderzoeken of dit er inderdaad voor zorgt dat deze kwetsbare groep patiënten hierdoor inderdaad een betere hersenontwikkeling heeft.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky