Normal_kunstgebit_gebit_tanden_mond_prothese

De tandheelkundige zorg in Nederlandse verpleeghuizen schiet tekort. Dat is de strekking van een onderzoeksrapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat deze week zal worden gepubliceerd. Dit meldt Trouw.

De inspectie constateert in het rapport dat bijna 70 procent van de zorginstellingen geen tandarts heeft. In instellingen waar wel een tandarts is, zijn de voorzieningen onder de maat. Er is vaak geen behandelkamer, materiaal of tandartsassistent aanwezig. Bovendien blijkt 60 procent van de zorgmedewerkers te weinig verstand te hebben van mondzorg. Daardoor wordt het tandenpoetsen en het reinigen van het gebit of kunstgebit vaak vergeten of overgeslagen.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) vindt het een goede zaak dat het rapport van de inspectie er nu ligt, omdat hiermee de vinger op de zere plek wordt gelegd. Voorzitter Jan Willem Vaartjes: 'Het aantal kwetsbare ouderen zal de komende jaren fors stijgen. Het is daarom goed dat er nu maatschappelijk en politiek aandacht wordt gevraagd voor een steeds groter wordend probleem.' Overigens denk Vaartjes dat het probleem nog groter is. Het rapport van de inspectie gaat alleen over de verpleegtehuizen maar volgens hem zal de situatie in de thuiszorg niet anders zijn.

© Nationale Zorggids