Vitamines voor de geest: post met kunstzinnige opdrachten voor senioren

De bewoners van Vitalis WoonZorg Groep in Eindhoven en Heerlen ontvangen vanaf nu tweewekelijks het boekje ‘Vitamines voor de geest’. Een verzameling artistieke opdrachten, die een bijdrage leveren aan een zinvolle dag in deze onzekere tijd. Omdat Vitalis WoonZorg Groep in deze periode een bijdrage wil leveren aan het welzijn van zoveel mogelijk ouderen in Nederland, stellen zij de boekjes ook beschikbaar aan andere woonzorginstellingen. Dit meldt Vitalis WoonZorg Groep.

Het doel van 'Vitamines voor de geest' is geluksmomenten geven aan bewoners via kunst en creativiteit. “Want creativiteit kan troost en vertrouwen bieden”, vertelt Maaike Mul, Coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis WoonZorg Groep. “Het helpt om gedachten te verzetten en vorm te geven aan wat iemand bezighoudt. Om zo deze onzekere dagen iets fijner door te komen.”
 

Kunstzinnige inhoud

'Vitamines voor de geest' zit vol opdrachten die bewoners creatief uitdagen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een stiftgedicht, een mooie kleurplaat van grafisch kunstenaar Henri van Nuenen, ideeën voor een knipopdracht geïnspireerd op het werk van Henri Matisse, een kunstkaart van het Van Abbemuseum en een korte tekst ter inspiratie. In elke boekje zitten weer andere, nieuwe en verrassende opdrachten.
 

De kunst van gelukkig oud zijn

Dit project is een voorbeeld van hoe Vitalis WoonZorg Groep met kunst geluksmomenten geeft aan bewoners. Want kunst en cultuur zien wij als middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te blijven, te genieten en iets moois te maken. Kunst en cultuur als vitamine voor de geest, als middel voor ontplooiing, betekenisvol contact, zingeving en plezier. Want gelukkig oud zijn, is – zeker in deze tijd – soms een hele kunst.
 

Ook voor andere woonzorgcentra

Het project start met acht pakketjes, verspreid over de maanden april tot en met juli. Omdat Vitalis in deze periode een bijdrage willen leveren aan het welzijn van zoveel mogelijk senioren in Nederland, stellen zij de boekjes ook beschikbaar aan andere woonzorgcentra. Interesse? Neem contact op via noortje@wintertuin.nl.
 
Door: Nationale Zorggids