pneumokokkenprik

Huisartsen sturen iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 in het najaar van 2020 een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik. Ouderen worden sneller en erger ziek door pneumokokken, omdat zij minder weerstand hebben. Zij kunnen een ernstige ziekte krijgen, zoals longontsteking. Dit meldt RIVM. 

Pneumokokken zijn bacteriën die veel mensen bij zich dragen zonder er ziek van te worden. Ouderen kunnen er erg ziek van worden. Jaarlijks belanden ongeveer zesduizend mensen van 60 jaar en ouder erdoor in het ziekenhuis. Van hen overlijden ongeveer negenhonderd personen. De meest voorkomende pneumokokkenziekte bij ouderen is een (ernstige) longontsteking. Maar je kunt er ook een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking van krijgen.

60- tot 80-jarigen vaccineren tegen pneumokokken

De Gezondheidsraad adviseerde in 2018 om volwassenen van 60 tot 80 jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Met een pneumokokkenprik wordt deze kwetsbare groep beter beschermd en minder snel ziek door pneumokokken. Op basis van recent advies van de Gezondheidsraad en de beschikbare vaccins krijgt iedereen die geboren is tussen 1941 en 1947 dit najaar een uitnodiging voor vaccinatie. Voor de griepprik en de pneumokokkenprik worden voor een deel dezelfde mensen uitgenodigd. Wie beide prikken wil, krijgt deze dan ook tegelijk. De pneumokokkenprik kan op termijn achthonderd opnames en 120 sterfgevallen per jaar voorkomen.

Door: Nationale Zorggids