Normal_ouderen__dement__eenzaam

Per woensdag 10 augustus 2022 activeert het RIVM het Nationaal Hitteplan. Het Nationaal Hitteplan is erop gericht om organisaties, professionals en vrijwilligers tijdig te attenderen dat er aanhoudend warm weer voorspeld is waarbij bijvoorbeeld maatregelen nodig zijn ter bescherming van kwetsbare groepen. Op deze manier kunnen ongemakken en gezondheidsproblemen worden verminderd en (waar mogelijk) voorkomen. Zorgaanbieders moeten zo nodig extra maatregelen nemen om de hitte voor hun patiënten en cliënten het hoofd te bieden. Welke maatregelen moeten ze bijvoorbeeld nemen? 

Mobiele airco’s, ventilatoren en systemen die lucht in één ruimte recirculeren, kunnen gebruikt worden in een eenpersoonskamer of op een eenpersoonswerkplek. Voor gebruik van mobiele airco’s en ventilatoren in gemeenschappelijke ruimtes geldt dat veel zorgaanbieders hun ventilatiesystemen in de coronaperiode hebben aangepast. Op dit moment gelden er geen aanvullende voorwaarden voor het ventileren van gemeenschappelijke ruimtes.

Natuurlijk gelden ook de adviezen over genoeg water drinken, uit de volle zon blijven en luchtige kleding dragen ook in de zorg.

Coronatesten en -vaccinaties

Ook testlocaties moeten bij hoge buitentemperaturen extra opletten. De coronatesten moeten binnen de juiste condities worden bewaard en op de juiste temperatuur worden afgenomen en uitgevoerd. Dit is nodig voor een betrouwbare testuitslag. De juiste bewaarcondities verschillen per test. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vraagt iedereen hier extra op te letten. Dit geldt ook voor mensen die zelf een test doen of in de winkel een test kopen. Ook voor de coronavaccins zijn er maximale bewaartemperaturen, die belangrijk zijn om te bewaken bij hoge buitentemperaturen. 

Door: Nationale Zorggids
Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd