Raad van Ouderen pleit voor betere positie en ondersteuning mantelzorgers

De Raad van Ouderen heeft vorige week het advies ‘Mantelzorg voor ouderen en door ouderen’ aangeboden aan staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid. In dit advies pleit de raad met veertien aanbevelingen voor een betere positie en ondersteuning voor mantelzorgers. Dit meldt de Raad van Ouderen.

Door de ontwikkelingen in de samenleving als de dubbele vergrijzing, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende zorgkosten wordt een groter beroep gedaan op mantelzorgers. Dat terwijl het aantal potentiële mantelzorgers per zorgvrager sterk afneemt, de mantelzorger steeds ouder wordt en in de toekomst zelfs steeds vaker een 75-plusser is.

Veel zorgen bij mantelzorgers

Het toenemende beroep op mantelzorgers, naast werk en gezin, vraagt om een visie van de overheid om de mantelzorgers beter te ondersteunen. De Raad van Ouderen signaleert veel zorgen bij de huidige mantelzorgers over de toekomst. Alleen door de zorgvrager en mantelzorger meer centraal te stellen in de professionele zorg, de mantelzorg beter te verdelen, de administratieve lasten te verminderen en verlof en vergoedingen te verbeteren, worden de condities voor mantelzorgers verbeterd en zullen meer mensen dit langer kunnen volhouden.

“Mantelzorg is een mooie manier van zorgen, maar de mantelzorgers moeten de steun van de samenleving en de overheid wel ervaren”, aldus de Raad van Ouderen. Het hele advies is hier te lezen.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Raad van Ouderen