Seniorenwoningen Managuahof niet meer bereikbaar voor ambulance

De seniorenwoningen van het Managuahof in het Wateringse Veld in Den Haag zijn sinds de plaatsing van rood-witte paaltjes niet goed bereikbaar voor ambulances of voor mensen die slecht ter been zijn. Die paaltjes zijn er geplaatst om te voorkomen dat mensen er parkeren. Een ambulance die laatst ter plekke kwam, had de sleutel van de paaltjes niet. Dit meldt Omroep West. 

Ouderen die slecht ter been zijn moeten een stuk lopen om bij hun taxibussen te komen, kinderen kunnen hun ouders niet meer ophalen en boodschappen voor de deur uitladen is ook niet meer mogelijk. Mensen die in het Managuahof wonen zijn 60-plussers, waarvan veel slecht ter been, in een rolstoel of scootmobiel. De paaltjes hebben ervoor gezorgd dat ze zich opgesloten voelen.

'Moeder kwijt door stress'

Een dochter van een van de bewoners stelt dat haar moeder zo’n stress had van de paaltjes, dat ze viel. Dit gebeurde toen ze door een taxibusjes opgehaald zou worden voor een etentje. Door de plaatjes kon deze niet vlak voor haar huis parkeren, waardoor ze met de rolstoel ernaartoe moest. “Dat zat zo in haar hoofd en ze was zo bang dat het busje haar niet zou zien, dat ze is gaan slepen met haar rolstoel. Ze is gevallen, heeft haar botten onder de heupkom gebroken en lag drie weken in het ziekenhuis”, zegt dochter Janny. Voor de val was ze licht dementerend, maar inmiddels is dat na haar ongeluk zwaar verergerd. Janny is ervan overtuigd dat ze haar moeder kwijt is door die stress.

Nul op het rekest

Bewoners en familieleden hebben geklaagd bij de gemeente Den Haag, maar kregen nul op het rekest. Volgens de gemeente is het Managuahof een voetgangersgebied en zijn de plaatjes geplaatst omdat de brandweer hierom vroeg. De toegang tot het hofje was namelijk meerdere keren geblokkeerd, wat tot gevaar kan leiden bij bijvoorbeeld brand. Alle hulpdiensten hebben volgens een woordvoerder een sleutel van de uitneembare paal.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky