Aantal mantelzorgers met baan stijgt in 2040 naar 2,1 miljoen

Op dit moment hebben 1,8 miljoen mantelzorgers een baan. Naar verwachting stijgt dat aantal in 2040 naar 2,1 miljoen. Dit blijkt uit een berekening van ABN Amro, dat ook vaststelde dat de mantelzorg intensiveert, hun oudere vader of moeder blijft langer thuis wonen en er zijn straks slechts drie mantelzorgers per hulpbehoevende beschikbaar in plaats van de huidige vijf. Dit meldt het Parool. 

Innovatie en andere manieren kunnen de toenemende druk op mantelzorgers enigszins verlichten, maar gezondheidseconoom David Bolscher van ABN Amro stelt dat Nederland ook gewend moet raken aan het idee dat zorg door de publieke sector vermindert. Mensen krijgen dus zelf meer op hun bordje. “Dat hoeft niet heel erg te zijn, als ze er maar ruimte voor hebben, bijvoorbeeld in combinatie met hun werk.”

Waardering uitspreken

Wel is het belangrijk dat werkgevers flexibel zijn en dus gaan werken met flexibele roosters, zorgverlofregelingen en hun waardering meer uitspreken. Daar zijn veel werknemers enorm mee geholpen en waardering kan het verschil maken tussen draaglijke hoge belasting en thuis komen te zitten door een burn-out.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky