Zorgverlener noemde zichzelf onterecht klokkenluider: versterving in goed overleg

Een zorgverlener van zorgcentrum De Lemborgh die zichzelf klokkenluider noemde en ‘misstanden’ wilde aankaarten, is door de kantonrechter teruggefloten. Hij kon helemaal niet als klokkenluider worden gezien, want de situatie die hij aan de kaak wilde stellen ging in goed overleg met de bewoonster, familie én de instelling. Zijn ontslag op staande voet is volgens de rechter dan ook gerechtvaardigd. Dit meldt de Gelderlander.

De situatie waarvoor de verzorgende zich als klokkenluider meldde, ging over een versterving. Een oudere vrouw die zich in de laatste fase van haar leven bevond, kreeg op verzoek van haar familie geen eten en drinken meer. De verzorgende was het daar niet mee eens en nam afstand van zijn cliënte en haar familie. Hij maakte er een melding van bij Veilig Thuis en liet aan het ministerie van Volksgezondheid weten een klokkenluider te zijn. In de tussentijd meldde hij zich ziek, maar opende hij wel regelmatig het patiëntendossier van de oudere vrouw. Ook downloadde hij deze en stuurde hij informatie van zijn werkmail naar zijn persoonlijke mail.

Geen sprake van misstand

Nadat hij hierom op staande voet is ontslagen door Zuyderland, stapt hij naar de rechter. De zorgverlener claimde als klokkenluider bescherming te moeten krijgen omdat hij een misstand aan de kaak stelde. Het patiëntendossier gebruikte hij om bewijs te verzamelen. De kantonrechter gaat echter niet mee in zijn beweringen. Hij was geen klokkenluider omdat er geen sprake was van een misstand. Het ging om een complexe situatie waarbij de familie nauw betrokken was. De bewoonster had zelf laten weten te willen versterven, als het zover was.

Ontslag gerechtvaardigd

Ontslag op staande voet is dan ook gerechtvaardigd, stelt de rechtbank. De medewerker had op de hoogte moeten zijn van de regels en het onbevoegd inzien van dossiers. En omdat de zaak vorig jaar werd opgepakt door het Openbaar Ministerie – waarbij de laptop van de man in beslag is genomen – heeft ook het OM het patiëntendossier ingezien. Hierdoor is het medisch beroepsgeheim geschonden.

Lees ook: Bewoner zorgcentrum vermoedelijk overleden door versterving; politie onderzoekt

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky