Zorgen om ouderen zonder netwerk die thuis moeten blijven wonen

Een groeiende groep kwetsbare ouderen moet door personeelstekorten en een toekomstig gebrek aan verpleeghuisbedden thuis blijven wonen. En dat is onverantwoord, vooral als er geen sprake is van een sociaal netwerk en kleine portemonnee. Zij hebben vaak geen toegang tot mantelzorg, buren of vrijwilligers die zorg kunnen verlenen. Het aantal ouderen dat in 2040 intensieve zorg thuis nodig heeft staat geschat op 145.000. Dit meldt NU.nl, op basis van onderzoek van Argos en Follow the Money

Ondanks dat ze er volgens de wet recht op hebben, krijgen steeds minder kwetsbare ouderen genoeg zorg. Het aantal zorgwoningen staat niet gelijk aan het aantal ouderen dat zo’n woning nodig heeft en er zijn ook niet genoeg plekken in verpleeghuizen. Ouderen moeten daardoor langer thuis blijven wonen en dat is lang niet voor iedereen een goed idee. “Soms is de zorgvraag echt te groot om thuis passende zorg  te bieden”, zegt branchevereniging ActiZ die zich vooral zorgen maakt om de ouderen zonder sociaal netwerk.

Bouw extra zorgwoningen onzeker

De problemen met de beschikbaarheid van plekken voor kwetsbare ouderen worden mogelijk alleen maar groter. De onzekerheid over de geplande bouw van extra zorgwoningen zet hier extra druk op. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kan hier maar weinig over zeggen en weet ook niet of er in de nabije toekomst genoeg plekken in verpleeghuizen zijn voor ouderen die deze zorg nodig hebben.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky