Normal_water

De International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF) organiseren op 12 maart de tiende editie van de Wereldnierdag. Deze dag is wereldwijd het meest gevierde evenement dat zich toespitst op de gezondheid van de nieren. 

De organisatie nodigt tijdens de Wereldnierdag de hele gemeenschap, regeringen, gezondheidswerkers en patiënten wereldwijd uit een glas water te drinken en ook een glas te geven aan hun familie, vrienden of collega’s. Dit is zowel een symbolisch gebaar als een gespreksopener om bewustwording te verhogen over de risico’s, gevaren en last van leven met nieraandoeningen.

Dr. Philip Li, mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep, doet ook een oproep aan de mensen die buiten de niergemeenschap vallen om deel te nemen aan het evenement. “Een glas water delen op 12 maart is een goede manier om ons eraan te herinneren dat nieren vitale organen zijn en dat ze de beste zorg verdienen, waar je ook leeft, en of je tot de risicogroep behoort of niet”, zegt hij. “De stap zetten om een gezonde levensstijl te hanteren kan het risico verminderen. Het vroeg opsporen en behandelen kan de vooruitgang van de nieraandoening afremmen of zelfs stoppen.”

Tien procent van de wereldbevolking lijdt aan een bepaalde vorm van nierschade. Volgens de organisatie is er nog een lange weg af te leggen om het bewustzijn te verhogen rond de gevaren van nieraandoeningen. Chronische nierziekten, waarvan voorspeld wordt dat het in het komende decennium met zeventien procent zal toenemen, wordt momenteel gezien als een globaal volksgezondheidsprobleem.

Voor meer informatie en details van evenementen wereldwijd om de Wereldnierdag te vieren kan u terecht op www.worldkidneyday.org. Deelnemers kunnen hun foto’s met ons delen door de hashtag #glassofwater en #isupportwkd te gebruiken.

© Nationale Zorggids