Geld voor toegankelijk maken speelplekken Friesland, Drenthe & Groningen

Voor kinderen met een beperking zijn negen op de tien speelplekken niet toegankelijk. Doordat ze vaak aan de zijlijn moeten toekijken hoe andere kinderen wél samen kunnen spelen, voelen ze zich eenzaam en buitengesloten. Het SamenSpeelFonds richt zich dit najaar vooral op speelplekbeheerders en andere stichtingen en verenigingen in Groningen, Friesland en Drenthe om hun speelplek inclusief te maken. Dit meldt het Gehandicapte Kind.

Mede dankzij het SamenSpeelFonds zijn er in Nederland al 160 inclusieve speelplekken, waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Kinderen komen er niet vast te zitten met hun rolstoel of looprekje in een mulle ondergrond. In  Damwâld heeft Speeltuin De Korenbloem 20.000 euro gekregen om er een samenspeelplek van te maken, met een rolstoeldraaimolen en nestschommel. In het Noorden van Nederland zijn echter nog 21 gemeenten zonder inclusieve samenspeelplek.

Financiële bijdrage

Speeltuinen in Noord-Nederland die nog geen inclusieve samenspeelplek zijn en zich bevinden in een gemeente zonder zo’n plek, kunnen zich nog tot en met 31 december aanmelden voor een financiële bijdrage. Speelplekken in gemeenten door het hele land waar nog geen toegankelijke speelplek kunnen doorlopend een aanvraag indienen. Alleen tijdens deze campagne maken speelplekken in Noord-Nederland kans op een buitenspeelkliko ter waarde van 750 euro.

Op woensdag 8 november is er voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst. Waar dit zal plaatsvinden, wordt later bekendgemaakt. Maar aanmelden kan alvast hier.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: het Gehandicapte Kind