Normal_hersenen_brein_neurowetenschap

Hoewel we in ons land de meest geavanceerde apparatuur hebben om wetenschappelijk onderzoek te doen naar verschillende psychische en neurologische ziekten, zijn er niet genoeg donorhersenen om daadwerkelijk te onderzoeken. Nog te weinig mensen doneren hun brein aan de wetenschap wanneer zij komen te overlijden. Kostbaar onderzoek naar depressie of autisme komt zo stil te liggen. Dit meldt Telegraaf. 

Op dit moment is er maar één autistisch brein beschikbaar bij de Nederlandse Hersenbank (NHB). Dit houdt in dat men heel goed moet afwegen hoe dit brein gebruikt wordt in het onderzoek. Autisme is slechts één van de ziektebeelden waar onderzoek naar wordt gedaan. Ook schizofrenie, depressie en posttraumatisch stress-syndroom maken deel uit van wetenschappelijk onderzoek.

Maar om meer te leren over de ziektes, moeten er wel voldoende donorhersenen binnenkomen bij de Nederlandse Hersenbank. Directeur Inge Huitinga begrijpt dat het moeilijk kan zijn om zo'n persoonlijk deel van je lichaam af te staan. Het huist al je herinneringen, emoties en kennis. “Gelukkig zijn er mensen die specifiek hun brein doneren.” Dit zijn mensen die willen meehelpen aan de genezing van een ziekte waar zij zelf aan lijden. Ook familieleden die de ziekte van dichtbij hebben meegemaakt doneren hun brein, in de hoop dat genezing dichterbij komt.

Door: Redactie Nationale Zorggids