Normal_pexels-karolina-grabowska-4047148

Psychologen zien een toename van het aantal mensen dat prikangst heeft en daar niet zomaar overheen komt. Gelukkig zijn hier tegenwoordig behandelingen voor, bijvoorbeeld bij angstbehandelcentrum IPZO in Nijmegen en het Meander MC in Amersfoort. Daar is een speciale kliniek voor mensen met prikangst. Dit meldt NOS. 

Het Meander MC heeft het aantal mensen dat prikangst heeft de afgelopen paar maanden zien verdubbelen. De wachtlijst voor de kliniek is nu bezet door zo’n veertig mensen. Ook bij IPZO zijn er sinds januari meer mensen gemeld die bang zijn voor een naald. Normaal gesproken komt daar per twee weken een aanmelding binnen. Nu zijn dat er twee of drie per week. 

Arts Henk Schenk van de kliniek in Amersfoort ziet oud-patiënten terugkomen, nu de coronavaccinatie voor hen dichter bij komt. Zij willen dat hij het vaccin toedient, zodat ze niet naar een vaccinatielocatie hoeven.

15.000 Nederlanders durven niet

Extreme prikangst komt bij ongeveer 1 op de 1.000 mensen voor. “Dat betekent dat er zeker 15.000 Nederlanders zijn die het vaccin niet kunnen nemen vanwege hun angst. Dat is een probleem. Maar het kan ook een duw in de rug zijn om er nu echt werk van te maken om van je angst af te komen”, aldus Schenk. Hij en zijn Nijmeegse collega’s bij angstbehandelcentrum IPZO verwachten dat zodra de jongere doelgroep aan de beurt is, er nog meer aanmeldingen komen. Ouderen lijken minder bang te zijn voor een prik.

Door: Nationale Zorggids