Lachgas eindelijk op te sporen: detectie met infrarood in adem én bloed

Bestuurders die denken dat als hun lachgas is uitgewerkt ze weer achter het stuur kunnen, hebben dat goed mis. Zeker een uur na inhalatie is lachgas nog te meten in bloed én adem. Het duurt ongeveer 45 minuten tot de rijvaardigheid weer enigszins op orde is. In opdracht van de politie deden TNO, het LUMC en de Universiteit van Maastricht hier onderzoek naar, met als doel te achterhalen hoe lang lachgas meetbaar blijft en hoe de rijvaardigheid erdoor wordt beïnvloed. Dit meldt NOS.

Het lijkt erop dat lachgasgebruik achter het stuur voor een flinke toename van ernstige verkeersongelukken heeft gezorgd. Ingrijpen is nu alleen nog mogelijk als de politie cilinders of ampullen in de auto vindt. De onderzoekers hebben echter ontdekt dat detectieapparatuur op basis van infrarood lachgas in bloed en adem kan opsporen.

Misbruik lachgas tegengaan

“Dit onderzoek wijst uit dat je lachgas in ademlucht en bloed kunt aantonen en dat gebruik van lachgas in het verkeer de rijvaardigheid aantast”, zegt Willem Woelders van de politie. Hij zegt dit al terug te zijn bij veel verkeersongelukken. Met het nieuwe meetinstrument hoopt de politie in de toekomst vaker gebruik van lachgas op te sporen en het misbruik ervan tegen te gaan.