Tbs met dwangverpleging voor steekpartij op zorgboerderij

Voor het neersteken van een medewerker en medebewoner van een zorgboerderij, heeft de 23-jarige Roy tbs met dwangverpleging opgelegd gekregen. Hij stak de twee tientallen keren en beiden balanceerden op het randje van de dood. Gelukkig werden ze snel behandeld, anders hadden ze het niet overleefd. Uit onderzoek van het Pieter Baan Centrum blijkt dat hij een verstandelijke beperking, autisme en een hechtingsstoornis heeft en een alcohol- en drugsverslaving had. Dit meldt RTV Oost. 

In juni 2023 kwam Roy na enkele omzwervingen op zorgboerderij Hoeve de Klumpe in Holthone logeren. Hij mocht er een weekje komen wennen en beoordelen of de woonplek geschikt voor hem was. Dat dit tegen zijn zin in was, bleek de tweede dag al. Roy komt de keuken in om te helpen, maar gebruikt de messen die hij daar vindt niet om paprika’s te snijden. Eerst steekt hij de medewerkster neer en vervolgens steekt hij tientallen keren in op een medecliënt die komt helpen. De zwaargewonde begeleidsters smeekt hem te stoppen, waarna hij ook stopt. Hij belt de hulpdiensten met de mededeling dat hij gek is geworden.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Tijdens een zitting in de rechtbank liet hij weten dat pas in de politiewagen tot hem doordrong wat er gebeurd was en hij zich een monster voelde. Tot op de dag van vandaag weet hij niet waarom hij deed wat hij deed. “Ik raakte ineens de controle over mijzelf kwijt. Normaal zou ik dat nooit doen, ik ben niet agressief. Maar ik heb bijna twee mensen vermoord.” Inmiddels is gebleken dat hij verschillende stoornissen heeft en verslaafd was aan alcohol en drugs. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum denken dat de kans op herhaling groot is.

Daarom is tbs met dwangverpleging de meest passende straf, vindt de rechtbank. Roy, zijn ouders en zijn advocaat staan achter het besluit. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard, wordt hij niet strafrechtelijk vervolgd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky