Toezicht op drugtherapieën ontbreekt, maar ze worden volop aangeboden

Zeker veertig bedrijven bieden online therapieën aan met drugs om depressie en trauma te behandelen. Volgens het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVN) zijn drugstherapieën levensgevaarlijk. Directeur Ruud Coolen van Brakel zegt dat het wachten is tot het een keer misgaat. Er is helemaal geen toezicht op dergelijke praktijken waarbij mensen zomaar truffels, MDMA, LSD en het verboden middel Ayahuasca innemen. Dit meldt Pointer.

 

Zo staat er op websites van ‘healers’, ‘sjamanen’, ‘ceremonieleiders’ of ‘therapeuten’ dat psychedelica de echte oplossing is voor mentale problemen. Ze bieden vooral hallucinerende truffels aan, maar soms ook MDMA en LSD die door bewerkingen legaal zijn gemaakt. Sinds 2019 is Ayahuasca verboden, maar sommige aanbieders werken hier nog steeds mee. Het IVN waarschuwt hiervoor want psychedelische middelen kunnen heel onvoorspelbaar zijn. Psychische klachten kunnen hier ook nog eens door verergeren, voegt het Trimbos-instituut daaraantoe.

Therapie-behandelrelatie

Coolen van Brakel: “Laat je niet door de terminologie misleiden; als een middel wordt ingezet voor een healing, ceremonie of een innerlijke reis, dan is het een behandeling en speelt er dus ook een therapie-behandelrelatie.”

Studies naar psychedelica in de ggz

Hoewel er studies plaatsvinden naar het gebruik van geestverruimende middelen om depressies en trauma’s te behandelen, zijn deze nog te recent om langdurige conclusies aan te verbinden. Resultaten zijn vaak positief, maar slechts tijdelijk. Online aanbieders van ‘therapieën’ gaan echter aan de haal met het tijdelijke succespercentage, ondanks het gebrek aan toezicht en richtlijnen voor het gebruik ervan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky