Verhalenbundel seksueel misbruik Qpido

Qpido, het centrum voor seksuele weerbaarheid, heeft verhalen van jongeren, ouders en hulpverleners verzameld rond seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze zijn gepubliceerd in de verhalenbundel 'Lopen op een koord'. Dit meldt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Met deze verhalenbundel hoopt Qpido dat mensen zich bewust worden van wat er in hun (nabije) omgeving kan spelen.

Waargebeurde verhalen in verhalenbundel seksueel misbruik

‘Lopen op een koord’ telt achttien waargebeurde verhalen. Jongeren, ouders en begeleiders vertellen hoe zij de hulpverlening ervaren of erop terugkijken. De tekeningen zijn gemaakt door jongeren die in begeleiding bij Qpido zijn of zijn geweest.

De verhalen laten zien dat jongeren vaak in moeilijke situaties verkeren wanneer zij worden aangemeld. Qpido hoopt dat jongeren die te maken hebben met soortgelijke situaties, zich kunnen herkennen in de verhalen van hun leeftijdsgenoten en zo vertrouwen krijgen in de hulpverlening. 

Toename anonieme vraag om hulp tijdens lockdown

Tijdens de lockdown nam de anonieme vraag om hulp, rondom seksualiteit en seksueel misbruik, sterk toe. Niet alleen bij Qpido, maar ook bij organisaties als Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted.nl en de Kindertelefoon.

Door: Nationale Zorggids