Normal_feet-349687_640

MIND en de Hersenstichting lanceren vandaag Levensliedjes, een online videoserie op de kanalen van jongerencommunity 2K40. In de serie gaan jongeren met mentale problemen op stap met een Nederlandse artiest en creëren zij samen een nieuw nummer dat hen helpt het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Dit meldt MIND. 

Steeds meer jongeren hebben te maken met mentale problemen. Maar liefst 1 op de 7 Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die vaak gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van onder meer MIND en de Hersenstichting is uitgevoerd. 

“Muziek vertelt je verhaal, is een manier om je gevoelens te uiten en om de mensen om je heen beter te begrijpen. Onderzoek toont aan dat muziek stress en pijn vermindert en je welzijn kan verhogen,” aldus Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting.

Met deze gedachte lanceren MIND en de Hersenstichting de online videoserie Levensliedjes. Levensliedjes draait om praten en zingen over mentale problemen. Drie jongeren laten zien en horen hoe zij dealen met hun mentale issues, samen met drie Nederlandse artiesten. In elke aflevering gaat de artiest in gesprek met één van de jongeren en gebruikt de artiest hun issue als inspiratie voor een nieuw nummer. Deze nieuwe levensliedjes bieden de jongeren hulp bij het open zijn en het praten over mentale problemen, met vrienden en familie. Het doel is om andere jongeren te stimuleren om ook open te zijn over hun mentale problemen. 

Het doel van MIND en de Hersenstichting achter deze videoserie is het stigma rondom psychische problematiek doorbreken. Het moet normaal worden om over psychische gezondheid te kunnen praten. De videoserie wordt vanaf 3 december wekelijks uitgezonden op het YouTube- en Instagram-kanaal van 2K40.


Door: Nationale Zorggids