Normal_smartphone_jongeren_kinderen_telefoon

De 8 social media-apps die door de Consumentenbond zijn onderzocht, zijn ieder op hun eigen manier niet geschikt kinderen. Platforms als TikTok, Snapchat, Facebook en Signal schenden de privacy van kinderen, hebben te weinig kindvriendelijke instellingen en negeren de kwetsbaarheid van kinderen. Dit meldt de Consumentenbond. 

Inhoud en advertenties gebaseerd op persoonlijke kenmerken van kinderen worden onder meer op Facebook en Instagram geplaatst, maar Snapchat en TikTok gaan nog verder: hun advertenties zijn ook nog eens gebaseerd op het gedrag van kinderen en hun locatie.

Privéprofiel

Er zijn social mediaplatforms die het profiel van kinderen standaard op privé zetten: YouTube, TikTok, Instagram en Facebook doen dat. Op Facebook en Instagram is de schermtijd van kinderen bij te houden en kan een maximumtijd worden ingesteld. YouTube en TikTok staan ouderlijk toezicht toe. De overige social media-apps niet.

Account deleten

Wil een kind zijn of haar account opzeggen, dan wordt dat niet makkelijk gemaakt door de platforms. Bijna de helft verhoogt de drempel om een account op te zeggen, bijvoorbeeld door opzeggen alleen via de website mogelijk te maken (Telegram, Instagram en Snapchat). En TikTok blijft onduidelijk over het verwijderen van alle persoonsgegevens.

Kinderen hoeven van de Consumentenbond absoluut niet van social media af, maar de platforms moeten wel een en ander veranderen. Volgens directeur Sandra Molenaar hebben techbedrijven laten zien niet te kunnen veranderen, “dus er zijn aanvullend regels nodig om kinderen beter te beschermen”. “Het belang van kinderen moet al in het ontwerp van de apps worden meegenomen. Dit staat ook beschreven in de code voor kinderrechten.”

Door: Nationale Zorggids