Eerste Kamer verwerpt D66-initiatief vaccinaties kinderopvangcentra

Een initiatiefwetsvoorstel van D66 om kinderopvangcentra het recht te geven om kinderen die niet zijn gevaccineerd tegen kinderziektes te weigeren, is gestrand in de Eerste Kamer. Doel van het voorstel was om de kindercentra veiliger te maken voor de gezondheid van kinderen. Alleen D66 stemde voor het eigen voorstel, dat begin 2020 nog met ruime meerderheid in de Tweede Kamer was aangenomen. Dat was vlak voordat de coronapandemie uitbrak.

De senaat is nu echter tegen, omdat de coronaprik ook onder de wetswijziging zou vallen en er ongewenste neveneffecten kunnen ontstaan in de kinderopvang, vinden veel partijen. Het zou kunnen leiden tot een onderscheid in de opvang tussen kinderen die wel of niet tegen corona zijn gevaccineerd.

De initiatiefnemers Paul van Meenen en Rens Raemakers wilden nog met een zogeheten novelle het initiatiefvoorstel repareren. Dat is een manier om het voorstel inhoudelijk te verbeteren of aan te vullen. De Tweede Kamer moet zich daarover dan eerst nogmaals uitspreken, alvorens de Eerste Kamer zich er opnieuw over buigt.

Uitgesteld

De stemming in de senaat werd enkele weken uitgesteld om de reparatie een kans te geven, maar D66 had meer tijd nodig. Dat lukte niet. Onder meer voorstander VVD zag zich daardoor genoodzaakt om toch tegen de voorgestelde wetswijziging te stemmen, zeiden de liberalen voorafgaand aan de stemming. Fractie-Nanninga vond het spijtig dat er geen kans kwam om de novelle uit te werken. Corona heeft het initiatief "in de wielen gereden", vatte senator Martin van Rooijen van 50PLUS de tegenstand samen.

Van Meenen is teleurgesteld dat het voorstel nu in de prullenmand ligt. "Ik heb aangegeven de bezwaren te erkennen en de wet aan te willen passen, maar die kans heb ik niet gekregen. De wet is nooit bedoeld om coronavaccinaties verplicht te stellen. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen en ouders zekerheid te bieden." Hij is bezorgd omdat "door de dalende vaccinatiegraad uitbraken van zeer besmettelijke en gevaarlijke ziektes als mazelen nog altijd op de loer liggen". De D66'er denkt nog na over een vervolg.

Door: ANP