Boete voor niet tijdig betalen zorgverzekering verlaagd

De boete die geldt voor mensen die hun zorgverzekering te laat betalen is verlaagd. Dankzij een wetswijziging door GroenLinks-PvdA, samen met de ChristenUnie. Deze wijziging is met een meerderheid van de stemmen aangenomen in de Tweede Kamer, aldus GroenLinks-PvdA.

Wanneer je meer dan een half jaar je zorgverzekeringspremie niet betaalt, kom je bekend te staan als ‘wanbetaler’. Deze mensen betalen nu nog maandelijks een boete van twintig procent bovenop de kosten van hun verzekering. Hierdoor verliezen ze ook hun recht op een aanvullende verzekering. Het gaat hier om zo’n 170.000 mensen die hiervoor in aanmerking komen. Deze dreigende boete zou ervoor moeten zorgen dat mensen hun zorgverzekering wel betalen, omdat zo’n boete ze juist zou moeten afschrikken. In de praktijk blijkt dat het niet werkt en dat het mensen dieper de schulden in werkt.

Wetsvoorstel heeft succes 

De hoogte van deze boete is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet en is een percentage tussen de 10 en 30 procent van de gemiddelde premie. Dankzij het nieuwe wetsvoorstel is het percentage teruggebracht naar het minimum, dat is namelijk tien procent. Volgens GroenLinks is dit een mooie verbetering en een stap in de goede richting, maar uiteindelijk zal de boete helemaal van tafel moeten.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemt deze wet een typisch voorbeeld van mensen die het al moeilijk hebben het leven nog zuurder maken. Het zorgt volgens Klaver voor nog meer stress en stigmatisering bij mensen die het al moeilijk hebben. Daarom blijft GroenLinks zich inzetten om dit soort schadelijke wetgeving te laten verdwijnen, aldus Klaver.

Door: Nationale Zorggids/Parris Fokkema