Normal_baby_schattig

Uit onderzoek van de Volkskrant en de Universiteit van Amsterdam blijkt dat niet Emma en Liam, maar Sara en Luuk (en alle varianten daarop) de meest gegeven babynamen van 2015 zijn. Als er slechts naar één spellingsvariant gekeken zou worden gekeken, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dat doet, zouden de populairste namen Emma en Liam zijn. Echter als er naar de klank en dus alle spellingsvarianten op een naam gekeken wordt, is Sara/Sarah/Zara met 1.054 de koploper bij de meisjes en Luuk/Luc/Luke bij de jongens. Dat meldt de Volkskrant. 

Andere veelgebruikte spellingsvarianten van namen zijn Sophie/Sofie en Lisa, Lize en Lise en Liza. Ook Mohamed/Mohammed/Muhammed/Mohammad staat met 651 gegeven namen in 2015 in de top tien van jongensnamen.

De onderzoekers van de UvA concludeerden samen met de Volkskrant dat veelgebruikte namen steeds korter worden. Ruim zestig jaar geleden had een gemiddelde naam zeven letters, dat gemiddelde is nu teruggelopen naar vijf. In de top tien van meisjesnamen is Sophie de langste naam. Bij de jongens is Mohamed de enige naam die boven de vijf letters uitkomt.

Ouders blijken ook gevoelig voor het nieuws en voor trends. Waar voorheen Isis, Oussama en Pim (Pim Fortuyn) voorheen nog veelgebruikte namen waren, worden die namen nu steeds minder gebruikt. Friese namen nemen in populariteit af, maar korte Nederlandse namen (Daan, Eva, Gijs) lijken weer steeds vaker gebruikt, evenals Scandinavische namen en Hebreeuwse namen bij jongens. 

Door: Redactie Nationale Zorggids