Normal_spermacellen_eicel

Mannen hebben na een corona-infectie kans op minder goede sperma en dus vruchtbaarheidsproblemen, zo blijkt uit Belgisch onderzoek. Dit kan betekenen dat een kinderwens plots niet vervuld kan worden, waarschuwen artsen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Belgische gynaecologen zagen een flinke daling in het aantal spermacellen: “We zagen een daling van negentig procent”, zegt professor Gilbert Donders. Ze zagen daarnaast ook dat de spermacellen na corona veel minder beweeglijk zijn. “Men moet zich ervan bewust zijn dat het langer kan duren als je zwanger wilt worden.”

Gebeurt ook na koorts

De Nederlandse uroloog-androloog Marij Dinkelman-Smit is nietverrast door de resultaten, omdat ze vaak na koorts en ziekte een tijdelijk afname van spermacellen zien, soms tot wel drie maanden lang. Toch denkt Dinkelman-Smit dat het waarschijnlijk gaat om een kleine groep mannen die hier last van heeft. Bovendien is niet duidelijk hoe lang geleden zij corona hebben gehad en hoe ziek zij waren.

Belgische gynaecologen hebben inmiddels opgeroepen om af te wachten met het vervullen van een kinderwens na corona, maar dat vindt Dinkelman Smit van het Erasmus MC niet nodig. Niet op basis van dit onderzoek, in ieder geval. “Het lichaam heeft zelf een mechanisme in werking, waardoor de kans op zwangerschap kleiner zal zijn als de spermakwaliteit niet goed is.”

Door: Nationale Zorggids