Boeren die kinderopvang willen starten lopen tegen de vele regels aan

Er is veel vraag naar kinderopvang op de boerderij en het kabinet wil daarin faciliteren. Maar op dit moment is het voor veel boeren lastig om een kinderopvang te beginnen door een veelheid aan regels. Deze gaan bijvoorbeeld over de uitstoot van fijnstof of oppervlaktes. Het is voor boeren ook niet toegestaan om grotere nevenactiviteit dan hoofdactiviteit te hebben. Dit meldt NOS.

Minister Piet Adema van Landbouw gaat met gemeenten in gesprek om de boeren meer ruimte te geven om een kinderopvang te starten. Boeren lopen daarnaast ook nog tegen landelijke regels aan. En dat is jammer, want er is veel vraag naar deze agrarische opvang van kinderen. Op sommige plekken moeten kinderen wel 2 jaar wachten op een plekje.

Nevenactiviteit

Dat de nevenactiviteit niet groter mag zijn dan de hoofdactiviteit is lastig voor boeren die eigenlijk willen stoppen met hun bedrijf. “Sommige collega’s die willen stoppen met het boerenbedrijf, komen in de onmogelijke positie dat ze eigenlijk hun vee moeten houden. Zonder hoofdtak is het namelijk geen neventak. Maar dat wil de overheid ook niet”, legt Monique Litjens van de Verenigde Agrarische Kinderopvang (VAK) uit.

Ook minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Gelegenheid wil samen met gemeenten bekijken hoe boeren makkelijk een kinderdagverblijf kunnen starten. Volgens haar is dat gunstig voor iedereen: de boeren, kinderen én voor de ouders.

Door: Nationale Zorggids