Cel en tbs voor moeder die baby box in smeet en door elkaar schudde

In 2022 belandde een zes maanden oude baby ondervoed, onderkoeld en met allerlei oude en nieuw botbreuken in het ziekenhuis in Weert. Ze had een schedelbreuk, twee gebroken ribben, gebroken polsen, scheenbeen, enkels en dijbeen opgelopen. De dader: haar 35-jarige moeder die heeft toegegeven haar zeker één keer met kracht de box in te hebben gesmeten, hard door elkaar schudde, in een koud bad stopte, te weinig eten gaf en uitschold. Hier wordt de vrouw nu voor gestraft: ze moet 3,5 jaar de cel in en heeft tbs opgelegd gekregen. Dit melden Omroep Brabant en Rechtspraak.nl.

Tijdens de behandeling van haar zaak gaf de moeder toe fout te zijn geweest, maar uit wanhoop verkeerde keuzes maakte. In haar eigen jeugd is ze flink mishandeld en gepest. Ze kampte met eenzaamheid, is zwakbegaafd bevonden met meerdere stoornissen waarvoor ze medicatie krijgt. Tot haar 30ste woonde ze bij haar mishandelende moeder. Toen ze trouwde, raakten zij en haar partner al snel in verwachting. Helaas ging het niet goed, maar de vrouw was bang dat als ze om hulp zou vragen haar dochter uit huis zou worden geplaatst.

Situatie verslechterde na verhuizing

Het ging bergafwaarts toen het stel naar Budel-Schoot verhuisde, waarna ze alleen met haar baby in een kaal huis zat. Haar man was alle dagen lang van huis vanwege werk. Alleen in het weekend kon hij zijn partner ondersteunen in de opvoeding. Om staande te blijven dronk ze veel Red Bull, maar noodzakelijke medicijnen liet ze vanwege borstvoeding liggen waardoor de situatie verslechterde. Ze kon niet tegen het gehuil van haar baby en weigerde haar kindje soms te zien. Ze schold de baby uit, maar schudde haar ook hard door elkaar en zette haar in een koud bad zodat ze zou stoppen met huilen. Ondanks de donkere situatie, was ze in verwachting van een tweede kind.

Uit ouderlijke macht gezet

Inmiddels is vastgesteld dat de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar is door haar zwakbegaafdheid, borderline en sociale problemen. Dat de vrouw nooit hulp heeft gezocht en haar baby daar de dupe van werd, neemt de rechtbank haar enorm kwalijk. Haar mishandelde dochter en het kindje dat erop volgde – die in gevangenschap bij haar is weggehaald – verblijven samen in een pleeggezin. De vrouw en haar partner zijn uit de ouderlijke macht gezet.

Na het uitzitten van haar straf, moet de vrouw zeer waarschijnlijk enkele jaren in een kliniek verblijven zodat ze zich daar kan laten behandelen. Als daarna nog hulp nodig blijkt, zal daarnaar gehandeld worden.

Partner mogelijk ook vervolgd

Mogelijk wordt haar man, met wie ze al bijna een jaar niet heeft gesproken, ook vervolgd. Hij zou zijn dochter bewust in hulpeloze toestand bij haar moeder hebben achtergelaten, terwijl hij van de mishandelingen afwist.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky