In februari en maart vier baby’s overleden aan gevolgen van kinkhoest

In de periode februari-maart zijn vier baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest. Nog steeds komen er bij het RIVM wekelijks 200 tot 300 meldingen binnen van kinderen met kinkhoest, waarvan zeker 20 jonger dan een jaar oud. Het RIVM maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal meldingen en roept zwangeren op om hun 22-wekenprik te halen. Dit meldt het  RIVM. 

Ongeveer de helft van de baby’s met kinkhoest belandde afgelopen weken in het ziekenhuis. Vier van hen zijn aan de gevolgen ervan overleden.

Kinkhoestvaccinatie

De toename van het aantal kinkhoestgevallen is overal zichtbaar, niet alleen in de bible belt. Ongeveer 85 procent van de baby’s is ziek geworden omdat deze of de moeder niet gevaccineerd was tegen de ziekte. Vaccinatie is  volgens het RIVM de beste manier om te voorkomen dat een jong kind ziek wordt door kinkhoest. Met de 22-wekenprik zijn zwangeren tijdig beschermd en is hun baby meteen na de geboorte beschermd. Negen van de tien jonge baby’s zijn met vaccinatie beschermd tegen een kinkhoestinfectie.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky