Kinderartsen roepen ouders op hun kind te laten vaccineren

Kinderartsen zien op kinderafdelingen in hun umc's een toename van leed door levensbedreigende infecties zoals kinkhoest en mazelen, die door vaccinatie vaak te voorkomen zijn. Zij roepen ouders dan ook op om hun kind te laten inenten tegen alle ziekten in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit meldt UMC Utrecht.

In de afgelopen twee maanden zijn vier baby’s overleden aan de gevolgen van kinkhoest. In 1957 zit het kinkhoestvaccin in het RVP. Sinds de introductie daarvan is het overlijdensgetal niet zo hoog geweest als nu. De kinderartsen benadrukken dat de meeste levensbedreigende kinderziektes te voorkomen zijn met vaccinaties. En dan doelen ze niet alleen op kinkhoest en mazelen, maar ook op de meningokokkenziekte die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaakt. Steeds minder kinderen worden hiertegen gevaccineerd, waardoor meer kinderen de ziektes zullen oplopen. Met alle levensbedreigende gevolgen van dien.

Ernst van besmettelijke kinderziekten nooit gezien

De kinderartsen roepen alle ouders daarom op om hun kind te laten vaccineren. “We realiseren ons dat door de goede werking van de vaccins de meeste ouders nooit de ernst van besmettelijke kinderziekten hebben gezien. Wij bieden aan om zorgen en twijfels te bespreken”, schrijven acht artsen. Zorgen kunnen ouders met een kinderarts, huisarts of jeugdarts bespreken. “Daarmee hopen we dat ouders een goede keuze kunnen maken voor de gezondheid van hun kind en dat we onnodige kindersterfte en ernstige gezondheidsschade kunnen voorkomen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky