Breede coalitie luidt gezamenlijk de noodklok over dalende vaccinatiegraad

Een brede coalitie van zorgprofessionals, brancheorganisaties, patiëntenorganisaties en ouderenorganisaties luidt gezamenlijk de noodklok over de afnemende vaccinatiegraad en de uitbraak van infectieziekten zoals mazelen in Nederland. Zij hebben een pamflet gemaakt waarin zij alle Nederlanders oproepen zich goed te laten informeren over het vaccineren van hun baby’s en kinderen en over hun eigen vaccinatie tegen bijvoorbeeld de groep, pneumokokken en het coronavirus. Want ook daar waren de opkomsten volgens de organisaties zorgwekkend laag. Dit meldt Beneden Peil.

De coalitie, bestaande uit, KNMG, KNMP, AJN Jeugdartsen, V&VN, Beroepsvereniging van en voor Physician Assistants, Long Alliantie Nederland, Nederlandse Influenza Stichting, Aidsfonds – SOA Aids Nederland, Longfonds, Stichting voor Afweerstoornissen en ANBO-PCOB, willen dat het kabinet, beleidsmakers, de zorg, ouders en alle betrokkenen zich collectief inspannen voor een hogere vaccinatiegraad. Daarbij is goede voorlichting, transparantie en het vertrouwen in de wetenschappelijke basis van vaccinaties van groot belang.

Goed informeren

Volgens de coalitie is het belangrijk dat Nederlanders goed worden geïnformeerd over deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma en volwassen vaccinaties. Eventuele zorgen moeten zij kunnen bespreken met hun zorgverleners. Het is nodig om samen de strijd aan tegen de lage vaccinatiegraad en de weerstand tegen ziekten te versterken, aldus Beneden Peil.

'Zorgwekkende ontwikkeling'

“Ik maak me ernstige zorgen over de dalende vaccinatiegraad in ons land. Hierdoor lopen we het risico dat infectieziektes waar we jaren geleden al grotendeels vanaf waren, zoals mazelen en kinkhoest, weer de kop opsteken en zich verspreiden. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling voor de volksgezondheid. Ik roep iedereen op zich goed te laten informeren door betrouwbare bronnen zoals de GGD en huisarts. Artsen en andere zorgverleners staan klaar om vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen. Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen beschermd zijn tegen ernstige infectieziekten. Vaccineren redt levens”, aldus voorzitter René Héman van artsenfederatie KNMG.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky