Normal_13963411080022_1

(Novum/AP) - De resultaten van een onderzoek naar stamcellen die in januari in het wetenschappelijke vakblad Nature verschenen zijn vervalst. Dat heeft het Japanse laboratorium waar het onderzoek werd uitgevoerd dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het Riken Center for Development Biology heeft de hoofdonderzoeker afbeeldingen van dna-ketens gemanipuleerd of vervalst. De drie andere onderzoekers krijgen ook de wind van voren van het onderzoekscentrum, omdat ze de onderzoeksresultaten niet grondig genoeg hebben gecontroleerd.

Het onderzoek werd als baanbrekend gezien omdat het ging om een nieuwe manier om stamcellen te kweken. In plaats van stamcellen uit dieren of uit foetussen te halen probeerden de onderzoekers gewone menselijke cellen in stamcellen te veranderen. Als dit lukt zou er geen risico meer bestaan dat het lichaam van een potentiële patiënt de stamcellen afwijst.

Hoofdonderzoeker Haruko Obokata weerspreekt de aantijgingen van de commissie die haar resultaten onderzocht. "Ik was woedend en geschokt door het rapport van de commissie", reageerde de wetenschapper. "Ik kan de bevindingen niet accepteren en teken binnen enkele dagen beroep aan."

De hoop is dat stamcellen in de toekomst kunnen worden gebruikt om chronische ziektes zoals parkinson en alzheimer te genezen.