Normal_ouderen_senioren_oudere_man

Ouderenbond ANBO heeft een nieuwe advieslijn het leven geroepen. Via de Advieslijn Veiligheid kunnen ouderen advies en informatie inwinnen over fraudepreventie. Zodat zij in de toekomst minder snel slachtoffer zijn van nepmails uit naam van banken of via spoofing. Dit meldt ANBO. 

In 2020 zijn er veel meer mensen slachtoffer geworden van nepmails die uit naam van banken zijn verstuurd. De schade die hierdoor is opgelopen is 13 miljoen euro. Spoofing, waarbij oplichters zich via de telefoon voordoen als bankmedewerker, kostte zelfs 26 miljoen euro. Er zijn zorgen over de opkomst van deze vorm van oplichting, want in 2019 kwamen hier bijna geen meldingen over binnen.

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat ook via webwinkels veel wordt gefraudeerd. Dit jaar staat de schade al op 200.000 euro en de verwachting is dat 2021 een recordjaar wordt. Niet de echte webwinkels frauderen, maar oplichters bouwen webshops die lijken op bestaande winkels. Wie daar iets koopt is zijn geld zomaar kwijt en krijgt er niets voor terug.

Leden van de ANBO kunnen gratis een afspraak maken voor een Veiligheidscheck. Een ANBO-consulent komt dan op afstand (bijvoorbeeld via digitale videoverbinding) kijken hoe veilig de thuissituatie is en geeft daarna advies over het verbeteren van de veiligheid.

Door: Nationale Zorggids