Terminaal zieke vrouw diende voor duizenden euro’s aan valse declaraties in

Zorgverzekeraar VGZ vordert bijna 9.000 euro terug van een terminaal zieke vrouw. Zij werd tussen 2018 en 2022 door twee ziekenhuizen in Utrecht behandeld en zittend ziekenvervoer zorgde ervoor dat zij haar afspraken kon bijwonen. Uit onderzoek blijkt nu echter dat de vrouw veel valse declaraties indiende bij VGZ, waardoor de verzekeraar nu bijna 9.000 euro terug wil zien. Dit meldt de Telegraaf.

Volgens de vrouw diende niet zijzelf de declaraties in, maar haar ex-man. De Geschillencommissie zorgverzekeringen noemt de persoonlijke situatie van de vrouw schrijnend, maar pleegde ze zeker fraude of is er met haar medeweten gefraudeerd. Er moest immers worden ingelogd met DigiD én een persoonlijke pincode. De vrouw kon daarbij haar eigen rekening altijd inzien en zag ze de bedragen die erop werden gestort. De Geschillencommissie veroordeelt de vrouw dan ook tot het betalen van het uitgekeerde bedrag van 7.000 euro en de onderzoekskosten van ruim 1.900 euro.

Zorgverzekering beëindigd 

Ook is haar zorgverzekering beëindigd en staat haar persoonlijke informatie acht jaar lang in het interne Incidentenregister. Diezelfde informatie staat vijf jaar lang in het Externe Verwijzingsregister.  Andere verzekeraars kunnen daarin zien dat de vrouw fraude pleegde en haar weigeren als zij een aanvraag voor een nieuwe zorgverzekering doet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky