Normal_ouderen_ouderenzorg_dementie

Zonder maatregelen belanden binnen tien jaar 50 procent meer ouderen op de spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen na een val. De directe medische kosten verdubbelen tot 2,4 miljard euro per jaar, stelde VeiligheidNL eerder deze week. De stijging kan alleen een halt worden toegeroepen door een gestructureerde aanpak van preventie, beaamt ook Erwin Bleumink van Stichting Vilans. Een van de preventieve en innovatieve aanpakken waar Vilans aan meewerkt is de Health Impact Bond (HIB). Dit meldt ANP Expert Support. 

“Er zijn mogelijkheden om het aantal valincidenten te beperken, maar dat kost geld. De grote uitdaging bij preventie van valincidenten is dat de kosten en baten van preventie op verschillende plekken vallen. Om dat op te lossen zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig, bijvoorbeeld in een Health Impact Bond”, stelt Bleumink.

Om het aantal valincidenten terug te dringen, ondertekenden zorgverzekeraar VGZ en zeven gemeenten in 2020 een intentieverklaring voor een HIB Valpreventie Noord-Limburg. Hierdoor kunnen ouderen met een verhoogd risico op vallen in deze regio een effectief valpreventietraject doorlopen. Dit vermindert het aantal valincidenten en opnames op de spoedeisende hulp. Private partijen investeren in het gehele traject. Wanneer het beoogde resultaat behaald is, betalen de gemeenten en VGZ de investeerders uit. Hiermee committeren de partijen zich samen aan de eerste impact bond op het gebied van valpreventie. Het lost een belangrijk knelpunt op bij uitvoering van effectieve valpreventie-activiteiten, namelijk de financiering.

Heupairbag 

Een andere innovatie op valpreventiegebied waar Vilans bij de ontwikkeling betrokken is, is de Wolk heupairbag. Dit hulpmiddel beschermt de heupen als ouderen vallen en voorkomt fracturen. De eerste resultaten bij verschillende zorgorganisaties zijn positief.

“Uiteindelijk gaat het om het welzijn van mensen en het voorkomen van persoonlijk leed. Reden genoeg om in te zetten op vernieuwing en innovatie bij valpreventie”, aldus Bleumink.

Door: Nationale Zorggids