Normal_ouderen_3_maanden_na_boosterprik_iets_minder_goed_beschermd_tegen_corona

Er zijn voor het eerst aanwijzingen dat de effectiviteit van de boosterprik tegen ziekenhuisopname bij 70-plussers afneemt over de tijd. De bescherming tegen ziekenhuisopname daalde bij deze leeftijdsgroep van 88 procent kort na de boosterprik naar 85 procent, in tien tot veertien weken na deze vaccinatie. Dit meldt het RIVM. 

Dat de kleine afname bij de oudste leeftijdsgroep als eerste te zien is, komt waarschijnlijk omdat deze leeftijdsgroep als eerste de boosterprik heeft ontvangen. Naast een afnemende werkzaamheid in de tijd kan de afname mogelijk ook gedeeltelijk verklaard worden doordat mensen door de versoepelingen van de coronamaatregelen weer meer contacten hebben. Hoe snel de afname van de vaccineffectiviteit van de boosterprik zal gaan verlopen moet de komende weken en maanden duidelijk worden. De afnemende bescherming onderschrijft het belang van een herhaalprik voor onder andere de 70-plussers.

Zeer goede bescherming tegen de Omikron-variant vlak na booster

In de onderzoeksperiode van 1 februari tot en met 8 maart, waarin 99 procent van de ziekenhuisopnames werd veroorzaakt door de Omikron-variant, was de vaccineffectiviteit van de basisserie tegen ziekenhuisopname slechts 48 procent. Een boostervaccinatie verbetert de bescherming aanzienlijk, et 87 procent. De vaccineffectiviteit tegen ic-opname laat hetzelfde beeld zien: met enkel de basisserie is dat 60 procent en na de boostervaccinatie 94 procent. Dit betekent dat de kans op opname 4 keer kleiner is na een boostervaccinatie dan alleen de basisserie, voor ic-opname is dat zelfs 7 keer kleiner. Deze lage vaccineffectiviteit bij personen die alleen de basisserie ontvangen hebben, komt door de opkomst van de Omikron-variant en aan afnemende bescherming over de tijd na vaccinatie. Na een boostervaccinatie of herhaalprik stijgt de vaccineffectiviteit weer in alle leeftijdsgroepen.

Door: Nationale Zorggids