Oog

HOORN - Van 10 tot en met 16 maart vindt de Internationale Glaucoomweek plaats. Dan wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan deze oogaandoening. Op 12 maart vindt in het Westfriesgasthuis hierover een voorlichtingsdag plaats, zo meldt het Hoornse ziekenhuis.

Dan staan vrijwillgers van de glaucoomvereniging in de centrale hal van het ziekenhuis klaar met informatiemateriaal en om vragen te beantwoorden.

Glaucoom, in de volksmond ook wel groene staar genoemd, is een ernstige oogziekte waarbij de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk aan verloren gaan. Deze oogzenuwvezels leiden het beeld dat het oog vormt naar de hersenen, waar men zich bewust wordt van wat het oog ziet. Door verlies van de zenuwvezels ontstaan blinde vlekken (gezichtsvelddefecten). Bij glaucoom loopt de druk in de oogbol op. Als niet op tijd wordt ingegrepen, kan dit tot blindheid leiden.

De polikliniek in het Westfriesgasthuis wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 1800 mensen met glaucoom of met een verhoogd risico erop.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz