Normal_aids

Onderzoekers zijn er in geslaagd antistoffen op te wekken die besmetting met het aidsvirus kunnen tegenhouden. Daarnaast snappen ze inmiddels waarom eerdere vaccins die nu op mensen worden getest, niet werken. Wetenschappers van het AMC in Amsterdam en Cornell University in New York hebben zeventien jaar onderzoek gedaan en publiceren een artikel in het vakblad Science over hun stap in de zoektocht naar een medicijn tegen aids. Dat meldt Het Parool. 

Het hiv-virus is ingepakt in eiwit, het zogenoemde envelopeiwit. Een vaccin moet het lichaam duidelijk maken dat het eiwit onschadelijk gemaakt moet worden met antistoffen. De onderzoekers hebben daarom een ander eiwit gemaakt, dat vergelijkbaar is met het envelopeiwit. Het nieuwe eiwit roept de juiste afweerreactie van het lichaam op. De onderzoekers komen tot deze ontdekking na tests op proefdieren.

Viroloog Rogier Sanders van het AMC zegt dat de strijd tegen het virus nog niet afgelopen is. “Hiv verandert steeds. De variatie in aidsvirussen is vele malen groter dan bij het griepvirus, waarvoor al elk jaar een nieuw vaccin gemaakt moet worden”, zegt hij.