Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Het schildkliermedicijn Thyrax Duotab is in het tweede kwartaal van 2017 pas weer beschikbaar, zo laat geneesmiddelenfabrikant Aspen weten. Eerder liet de fabrikant weten het medicijn tussen september en november van dit jaar weer te kunnen verstrekken. Patiënten met een schildklieraandoening moeten dus nog langer wachten tot ze het geneesmiddel weer kunnen gebruiken. Dat meldt NOS.

Toen Aspen de productielocatie in Oss sloot, ontstonden er begin dit jaar problemen met de levering van Thyrax Duotab. De fabrikant heeft een fabriek in Duitsland, maar die is nog niet open omdat het niet voldoet aan de eisen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit leidde ertoe dat veel van de 350.000 schildklierpatiënten moesten overstappen naar een ander middel.

Deze overstap zorgde bij veel patiënten voor onvrede, want een kleine verandering in de medicatie kan voor veel bijwerkingen zorgen. Er loopt momenteel een onderzoek naar de kwaliteit van leven van patiënten die moesten overstappen. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) had een onderzoek lopen waarbij het uitzocht wie er verantwoordelijk is voor het tekort van Thyrax Duotab. De IGZ mag het rapport niet openbaar maken. Producent Aspen, producent MSD en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen hebben het onderzoek ontvangen. Een van deze partijen heeft bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van het rapport, maar onbekend is van wie het bezwaar afkomstig is.

Door: Redactie Nationale Zorggids