Normal_european_commission_flags

Het longkankermedicijn pembrolizumab is officieel goedgekeurd door de Europese Commissie. Het medicijn wordt gebruikt bij behandeling van gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker. Dat meldt producent MSD.

Pembrolizumab mag gebruikt worden voor behandeling van eerder behandelde patiënten met longkanker of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker waarvan de tumor PD-L1 expressie vertoont. Hiermee is pembrolizumab beschikbaar als monotherapie en mag gebruikt worden in de 28 lidstaten van de Europese Unie. Ook voor landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte – IJsland, Liechtenstein en Noorwegen) is het middel goedgekeurd.

De Europese Commissie voerde een KEYNOTE-010 studie uit onder ruim duizend patiënten, waaruit bleek dat pembrolizumab betere overlevingskansen biedt bij eerder behandelde patiënten met vergevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker. Het medicijn biedt een langere overleving dan behandeling met chemotherapie.

“We zijn zeer verheugd met dit nieuws. Deze goedkeuring biedt mensen met gevorderde longkanker en artsen een nieuwe behandeloptie. Het gebruik van de PD-L1 biomarker zoals dat binnen de KEYNOTE-010 studie is gedaan, sluit aan op de visie van MSD om de juiste behandeling, voor de juiste patiënt op het juiste moment te kunnen aanbieden”, schrijft Katja Natland van MSD op de website.

Door: Redactie Nationale Zorggids