Logo_logo_nvwa_logo

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de terugroepactie van diepvriesgroenten die mogelijk besmet zijn met de listeria-bacterie afgerond. Bijna 1,3 miljoen kilo aan diepvriesgroenten, afkomstig uit een Hongaarse fabriek van producent Greenyard, zijn opgespoord en zo nodig uit de handel gehaald. De tracering door de NVWA omvatte zo’n 15.000 afnemers waaronder producenten, groothandels en eindschakels als horeca en supermarkten. Er zijn in Nederland geen meldingen bekend van mensen die ziek zijn geworden. Dat meldt de NVWA. 

De terugroepactie betrof circa 1,3 miljoen kilo diepvriesgroenten. Daarvan was ruim de helft niet industrieel verhit; dat betekent dat er nog ziektekiemen in het product aanwezig kunnen zijn. In sommige gevallen zijn deze producten toch bij consumenten terecht gekomen; daarom hebben bedrijven in 4 gevallen een publiekswaarschuwing verspreid.

De NVWA zag hier zoals gewoonlijk op toe en heeft die waarschuwingen ook op haar website geplaatst. In één van deze gevallen was het onzeker of afnemers voldoende op de hoogte waren gebracht van de mogelijke aanwezigheid van listeria in diepvriesgroenten producten; daarom heeft het betreffende bedrijf alsnog een publiekswaarschuwing verspreid.

De productielijnen van de fabriek in Hongarije zijn 29 juni 2018 gestopt. Sinds 2015 zijn tenminste 47 mensen ziek geworden van de bevroren groenten. Negen van hen zijn uiteindelijk overleden. Het gaat om mensen uit Oostenrijk, Denemarken, Finland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland zijn geen gevallen van listeriose bekend die verband houden met de Hongaarse producent. 

Het eten van groenten met Listeria kan een voedselinfectie veroorzaken. Vooral zwangere vrouwen, ouderen, kinderen en mensen met een verzwakt afweersysteem lopen een verhoogd risico. 

Door: Redactie Nationale Zorggids