Normal_laboratorium_onderzoek_bloedonderzoek

Canadese onderzoekers zijn een stap dichter bij om universeel bloed te maken die door alle bloedgroepen ontvangen kan worden. Ze zijn er in geslaagd om een enzym uit het menselijk maag-darmstelsel zo in te zetten dat het de suikers afbreekt die het verschil tussen bloedgroep A en B bepaalt. Hierdoor wordt het bloed omgezet naar bloedgroep O, waar veel vraag naar is. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Naast de drie bloedgroepen, zit er ook nog een rhesusfactor verbonden aan bloed. Dit maakt bloed positief of negatief. Wereldwijd is er het meeste vraag naar O-negatief bloed. Dit houdt in dat er geen suikers en de rhesusfactor in zitten die een afweerreactie kunnen oproepen. Echter komt O-negatief bij slechts zeven procent bij de wereldbevolking voor, wat inhoudt dat er veel vraag naar is.

Enzym uit maag-darmstelsel

Om het probleem met de afweerreactie te voorkomen, zou universeel bloed ingezet kunnen worden. Een enzym uit het maag-darmstelsel wordt dan gebruikt om de suikers los te breken van de bloedcel. Hierdoor worden bloedgroepen A en B omgezet in O. De wetenschappers hopen dat hun ontdekking kan leiden tot een betere bloedvoorraad wereldwijd. “Met de groeiende wereldbevolking en de frequentie waarmee natuurrampen zich voordoen, is het van groot belang de wereldbloedvoorraad uit te breiden”, aldus Stephen Withers van de Universiteit van Bristish Columbia.

Universeel bloed is risicovol

Echter zitten er ook wat haken en ogen aan het nieuwe universele bloed. “Het risico bestaat dat de vorm van het bewerkte eiwit net iets anders wordt, waardoor na het wegknippen van de A en B suikers het resterende eiwit toch niet helemaal gelijk is aan het natuurlijke eiwit op bloedgroep O”, zegt celbiologe Marieke von Lindern van bloedbank Sanquin. “Er zijn naast het bloedgroepensysteem ABO en het rhesus-systeem nog 30 andere bloedgroepsystemen met wel 300 verschillende bloedgroepantigenen.” Hierdoor kunnen ontvangers alsnog een afweerrectie krijgen. Zelf is Sanquin aan het werk met een methode om antigenen van donors en patiënten beter te matchen.

Door: Redactie Nationale Zorggids