Normal_bed_slapen

Maar liefst 63 procent van de Nederlanders geeft aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar neemt hiervoor geen maatregelen. Zo neemt 80 procent van de Nederlanders nog altijd beeldschermen mee naar bed, drinkt 66 procent cafeïnehoudende dranken voordat ze gaat slapen en zegt 68 procent alcohol te drinken in de avonduren. Dit blijkt uit het slaaponderzoekvan de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA Nederland dat is uitgevoerd onder 1.228 Nederlanders van 18 jaar en ouder, zo meldt de Hersenstichting. 

Schrikbarende cijfers

Men blijkt makkelijk in slaap te vallen, maar doorslapen is een groot probleem is. Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan ’s nachts wakker te worden. 45 procent wil iets doen om beter te slapen, maar in werkelijkheid ondernemen zij hiervoor geen actie. Als de respondenten wordt gevraagd wat bijdraagt aan een goede nachtrust, geeft 73 procent  aan dat ze geen smartphone, tablet of laptop moeten gebruiken als ze in bed liggen, zegt 93 procent dat ze overdag voldoende moeten bewegen, weet 62 procent dat ze een paar uur voor het slapen gaan geen cafeïne meer moeten drinken en bevestigt 60 procent dat alcoholhoudende dranken slecht zijn voor de nachtrust.

“Maar als we de respondenten vragen of ze deze maatregelen daadwerkelijk ondernemen, komen hier schrikbarende cijfers uit”, zegt Koko Beers van de Hersenstichting. Zo geeft 80 procent van de Nederlanders aan beeldschermen mee naar bed te nemen, drinkt ruim 66 procent cafeïnehoudende dranken vlak voordat ze naar bed gaan en drinkt 68 procent alcoholhoudende drankjes in de avonduren.  

Slaap belangrijk voor gezonde hersenen

“Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Daar moet je aan werken”, zegt Beers. “Goede slaap is hierbij van groot belang. Het heeft directe impact op onze concentratie en ons geheugen. Goed slapen vermindert bovendien het risico op hersenaandoeningen zoals een beroerte, depressie en/of dementie. Het is daarom noodzakelijk dat mensen zich hier bewust van zijn en maatregelen nemen om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Het scherm-, cafeïne- en alcoholgebruik van de Nederlanders bevordert de nachtrust echter niet.”

Door: Nationale Zorggids