Normal_ambulance

iPhone-gebruikers die de nieuwste versie van het besturingssysteem (iOS13) installeren op hun mobiele telefoon, hebben daarmee ook de techniek Advanced Mobile Location (AML) op hun telefoon beschikbaar. Als zij 11 bellen om hulpdiensten in te schakelen, kan hun locatie nauwkeuriger bepaald worden. Begin dit jaar is AML al in gebruik genomen door Androidtelefoons. Dit meldt Rijksoverheid. 

Wie 112 belt met zijn mobiele telefoon, laat zo automatisch aan de medewerkers van de landelijke 112-centale de locatiegegevens en mobiele gegevens zien. De locatie wordt bepaald door de locatie van de zendmast waarmee de mobiele telefoon is verbonden. Aanvullen daarop vraagt de medewerker van de meldkamer om controle en bevestiging van de locatie.

Ook zonder locatievoorzieningen aan

Met AML wordt tijdens het gesprek een of meerdere sms-berichten met de locatie naar de centralist gestuurd. Ook als de locatievoorzieningen op de telefoon uitstaan. Hiervoor worden wifi, gps en andere sensoren in de telefoon gebruikt. AML werkt alleen zolang 112 aan de telefoon hangt, daarna schakelt het zichzelf uit.
AML zorgt ervoor dat de centralist van de meldkamer sneller de juiste hulp kan sturen naar de juiste plek. Dat kan een groot verschil maken bij ernstige verwondingen, als iemand niet meer duidelijk kan maken waar hij is, of dat niet weet. 

Door: Nationale Zorggids