Luchtkwaliteit controleren

De website www.luchtmeetnet.nl is vernieuwd. Gebruikers kunnen nu in één oogopslag zien hoe de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving is. En wat de verwachting is voor de volgende dag. De website geeft daar ook handelingsadviezen bij. Dat is belangrijke informatie voor mensen die gevoelig zijn voor luchtverontreiniging. De website is geschikt voor gebruik op computer, telefoon of tablet. Hij vervangt de app Mijn Luchtkwaliteit. Dit meldt de RIVM.

De website toont de verwachting van de luchtkwaliteit in de regio voor de komende 24 uur. Die is gebaseerd op de hoeveelheid stikstofdioxide, fijnstof  en ozon in de lucht.
 
De website laat ook kaarten zien voor heel Nederland of per provincie met de verwachting voor de komende drie dagen voor stikstofdioxide, fijnstof en ozon.  Het RIVM levert deze kaarten en maakt gebruik van modelberekeningen die het KNMI uitvoert.
 

Luchtkwaliteit in eigen omgeving

De website www.luchtmeetnet.nl bestaat sinds 2014 en geeft de luchtkwaliteit weer die de Nederlandse overheden meten. Verschillende organisaties voeren die metingen uit. Dat zijn het RIVM, de Milieudienst Rijnmond (DCMR Milieudienst Rijnmond ), GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  Amsterdam, Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg, de Omgevingsdienst Regio Arnhem en de Omgevingsdienst Midden en West Brabant.
 
Door: Nationale Zorggids