Zorgminister Van Ark geeft startsein verzending brieven Donorregister

Vanaf 1 september vallen de eerste brieven voor het nieuwe Donorregister op de mat. Iedereen vanaf 18 jaar die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt in de komende maanden een brief met de vraag dat alsnog te doen. Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg brengt in dit kader een bezoek aan de Bibliotheek Katwijk. Bijna achthonderd bibliotheken door het hele land geven voorlichting en bieden hulp bij het invullen van de keuze in het Donorregister. Wachten op een brief is hiervoor niet nodig. Dit meldt Rijksoverheid. 

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet. Tot nu toe hebben 7,4 miljoen mensen hun keuze ingevuld op donorregister.nl. Iedereen vanaf 18 jaar die in een Nederlandse gemeente staat ingeschreven, komt in het Donorregister. Vanwege het coronavirus krijgen zij extra tijd om hun keuze in te vullen. Om iedereen die nog een keuze moet invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van Volksgezondheid vanaf begin september brieven met daarbij een formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen.

Geen bezwaar tegen orgaandonatie

Wie zijn keuze over orgaandonatie heeft gemaakt, kan deze direct invullen op donorregister.nl. Wachten op de brief is niet nodig. Inwoners van Amsterdam ontvangen als eerste een brief. Volwassenen die nog geen keuze hebben gemaakt, ontvangen dus post. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Wie daarna nog niet in actie komt, komt met ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Hiervan wordt een bevestigingsbrief verstuurd. Geen bezwaar betekent dat organen en weefsel na het overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Dit wordt eerst besproken met een partner of familie.

Door: Nationale Zorggids