Normal_bloed_bloedprikken_bloeddonor_donor

Facebook en Sanquin gaan een samenwerking aan om meer Nederlanders aan te moedigen bloed of plasma te doneren. Vanaf 28 oktober kunnen Facebookgebruikers in Nederland tussen 18 en 65 jaar oud hun interesse in bloeddonorschap aangeven via Facebook, en zo notificaties en herinneringen ontvangen over de mogelijkheid om bloed of plasma te doneren. Daarnaast kunnen ze vrienden uitnodigen om ook donor te worden. Dit meldt Sanquin. 

Elke week zijn meer dan 16.000 donaties nodig in Nederland. Bloed is levensreddend voor mensen die veel bloed hebben verloren, bijvoorbeeld bij een ongeluk of tijdens een bevalling. Ook mensen die chemotherapie ondergaan, krijgen vaak bloedtransfusies om aan te sterken en zo de behandeling aan te kunnen. Van plasma worden geneesmiddelen gemaakt waarmee ruim honderd aandoeningen, zoals spierziekten en auto-immuunziekten behandeld worden. In Nederland zijn ruim 250.000 mensen van deze geneesmiddelen afhankelijk.

Bijdragen voor een coronageneesmiddel

De samenwerking komt op een cruciaal moment, omdat vanwege de coronapandemie en geldende maatregelen, de capaciteit van de bloedbanken terugloopt. Ook is Sanquin nog steeds op zoek naar mensen die zijn genezen van corona en een aantal keer plasma willen doneren. Van de antistoffen in het plasma wordt een geneesmiddel gemaakt als mogelijke (preventieve) behandeling voor patiënten met risico op ernstige complicaties door corona.

Wereldwijd in gebruik

Sinds de lancering van Facebooks bloeddonatietool in 2017, hebben meer dan 70 miljoen mensen wereldwijd zich via Facebook aangemeld als bloeddonor. De functie is eerder in 23 landen geactiveerd.

Door: Nationale Zorggids