AMC en VUmc eindelijk ook juridisch gefuseerd onder Stichting Amsterdam UMC

Het AMC en VUmc zijn in 2018 al bestuurlijk gefuseerd, maar nu is er ook eindelijk een handtekening gezet onder de juridische fusie. De academische ziekenhuizen werkten al als één umc onder de vlag van het Amsterdam UMC en dat is nu juridisch bekrachtigd. Amsterdam UMC is een combinatie van één universitair medisch centrum met twee geneeskundefaculteiten aan de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Dit meldt het Amsterdam UMC. 

Een juridische fusie vergde een aanpassing van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Daarin stond het Amsterdam UMC namelijk nog niet als één umc geregistreerd. In de wet staat nu ook dat een academisch ziekenhuizen twee universiteiten aan zich kan verbinden. Dat was voorheen niet mogelijk. De namen AMC en VUmc worden vanaf nu niet meer gevoerd.

Eén werkgever

Nu de juridische fusie compleet is, hebben alle medewerkers één werkgever. In het belang van patiëntveiligheid is er straks ook een volledige integratie van patiëntendossiers. Er zijn dan geen dubbele administraties meer nodig en kan er doelmatiger gebruik gemaakt worden van dure medische apparatuur en infrastructuur.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky