Kinderhartchirurgie voorlopig toch niet geconcentreerd in Groningen en Rotterdam

De concentratie van operaties aan aangeboren hartafwijkingen wordt voorlopig niet geconcentreerd in Rotterdam en Groningen. De rechtbank in Utrecht heeft het besluit daarover van het ministerie van Volksgezondheid donderdag teruggedraaid. De universitaire ziekenhuizen van Leiden, Amsterdam en Utrecht hadden het besluit aangevochten. Zij dreigden de operaties kwijt te raken.

Volgens de rechtbank heeft het ministerie niet goed onderzocht of het wel nodig is om het aantal ziekenhuizen waar de hartoperaties kunnen worden uitgevoerd, terug te brengen van vijf naar twee. Het is daardoor niet duidelijk of dit besluit "noodzakelijk en evenwichtig en daarmee evenredig is".

Nederland heeft nu vier centra voor kinderhartchirurgie. Een daarvan is het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat is opgezet door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC. De andere drie centra zijn bij de universitaire ziekenhuizen in Utrecht (UMCU), Rotterdam (Erasmus MC) en Groningen (UMCG).

Samenwerken

Volgens het ministerie is het beter om de operaties te concentreren. Het gaat om een paar ingrepen per jaar, waar veel kennis en ervaring voor nodig is. Als die operaties worden geconcentreerd, voeren de overgebleven universitaire ziekenhuizen meer operaties uit en gaat het niveau omhoog, is de uitleg.

Omdat ze de kinderhartoperaties dreigen kwijt te raken, hadden de kinderhartcentra Leiden/Amsterdam en Utrecht in oktober aangekondigd dat ze meer willen samenwerken. De beide teams moeten één team op twee locaties worden, in Utrecht en Leiden.

Door: ANP